DONET JE NOVI PRAVILNIK O KAMATNIM STOPAMA ZA KOJE SE SMATRA DA SU U SKLADU SA PRINCIPOM „VAN DOHVATA RUKE“ ZA 2020. GODINU

Ministarstvo finansija je usvojilo Pravilnik o kamatnim stopama za koje se smatra da su u skladu sa principom „van dohvata ruke“ za 2020. godinu, a koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije broj 21 od 06. marta 2020. godine i  stupio na snagu 14. marta 2020. godine.

U skladu sa članom 61. Zakona o porezu na dobit pravnih lica, u cilju određivanja kamatne stope u skladu sa principom „van dohvata ruke“ poreski obveznici mogu primeniti:

  • kamatne stope propisane od strane MF ili
  • opšta pravila o transfernim cenama u skladu sa Zakonom.

Izabrana opcija se mora dosledno primeniti na sve kredite odnosno zajmove primljene ili odobrene od povezanih lica.

Potrebno je izvršiti ekspertsku analizu relevantnih zakonskih odredbi i primenjenih kamatnih stopa i oceniti da li su kamatne stope koje vi primenjujete na kredite odnosno zajmove sa povezanim licima u skladu sa kamatnim stopama za 2020. godinu, a koje su pripisane Pravilnikom.

Ukoliko imate bilo kakvih neodoumica ili vam je potrebna naša ekspertska podrška slobodno nas kontaktirajte. PKF će nastaviti da pruža podršku svim klijentima u ovoj kompleksnoj oblasti.

 

Dešavanja

porezipravilnikrevizija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *