office@pkf.rs | 011 3018 445
background

Pet razloga zašto je ESG izveštavanje korisno kompanijama

ESG strategija Januar 23, 2023 » » Pet razloga za ESG

Strateško opredeljenje kompanija da pređu na koncept održivog poslovanja sa sobom trenutno nosi prizvuk dodatne obaveze. Da to u stvari nije tako, prezentovaćemo vam kroz pet korisnih razloga koji idu u prilog da pomenuti koncept prihvatite kao nešto što iskreno želite i što vam je neophodno u budućnosti kako bi ste ispunili sve zacrtane poslovne ciljeve.

 

Uticaj ESG na stvaranje lojalnih kupaca

Lojalniji kupci

Najnovije ankete pokazuju da su kompanije sa ESG reputacijom prepoznate kao kompanije vredne poverenja, odgovorne i transparente, što vodi ka povećanju lojalnosti i zadovoljstva kupaca, a posledično i povećanju prihoda. Dodatno, kupci su posebno zainteresovani za proizvode i usluge koji ne škode životnoj sredini i podržavaju razvoj zajednice.

„Patagonia“ kompanija za proizvodnju opreme za boravak u prirodi, је javno obelodanila faze i postupke svog proizvodnog procesa i procenat upotrebe održivih materijala. Navedeno obelodanjivanje nije samo pomoglo kompaniji da ispuni ESG propise, nego je i privuklo veliki broj potrošača koji podržavaju ekološke proizvode, što je rezultiralo povećanjem prodaje.

 

Uticaj ESG na dobijanje kredita

Dobijanje kredita pod povoljnijim uslovima

ESG izveštavanje značajno povećava poverenje i kredibilitet kod investitora i banaka, koji se sve češće opredeljuju za održiva ulaganja. Istraživanja pokazuju da su kompanije prepoznate kao ESG lideri dugoročno kompetitivnije na tržištu kapitala jer lakše dolaze do izvora finansiranja pod povoljnijim uslovima i sa manjim kamatnim stopama, što značajno smanjuje troškove finansiranja.

Banke su kreirale posebne kreditne programe za zelene investicije sa pogodnostima kao što su niže kamatne stope ili povraćaj određenog procenta ukupnog ulaganja u zelene tehnologije.

 

Efikasnije upravljanje rizicima i smanjenje troškova

Efikasnije upravljanje rizicima i smanjenje troškova

Efikasnijim upravljem rizicima od klimatskih promena (poplave, požari, suše, klizišta), kompanije minimiziraju finansijke gubitke i obezbeđuju održiv i pouzdan lanac snabdevanja.

Smanjivanje emisija gasova staklene bašte (GHG) kroz vreme, povećavanje korišćenja energije dobijene iz obnovljivih izvora, smanjuju fizičke, pravne, tranzicione i reputacione rizike kompanija što značajno smanjuje troškove poslovanja.

Kompanija „Walmart“ je instalirala solarne panele na krovovima prodajnih objekata čime je ostvarila velike uštede u troškovima električne energije. Takođe, tražili su od dobavljača da redizajniraju i smanje pakovanja proizvoda, čime su značajno smanjili troškove upravljanja otpadom ali i troškove transporta, obzirom da je više proizvoda moglo da stane u kamione.

 

Zaposleni su motivisaniji

Zaposleni su motivisaniji

Zaposleni u kompanijama koje sprovode ESG izveštavanje su zadovoljniji jer osećaju i razumeju svrhu posla kojim se bave. Te kompanije su posvećene kreiranju pozitivnog i odgovornog radnog okruženja, uključujući bolje uslove rada, pravednije uslove plaćanja zaposlenih i kulturu prihvatanja različitosti. Ovo dovodi do povećanog angažovanja i produktivnosti zaposlenih kao i do dužeg zadržavanja u kompaniji.

Globalni lanac hotela „Marriott International“ je u želji da aktivno ohrabri goste i zaposlene da brinu o spostvenom zdravlju lansirao mobilnu aplikaciju „TakeCare Level30“, koja je doživela veliki uspeh i trenutno ima preko 100.000 korisnika. Na ovaj način hotel je poboljšao usluge, uvećao vrednost sopstvenog biznisa, ali i značajno uticao na zadovoljstvo zaposlenih i gostiju.

 

Prilika za dugoročan profit

Prilika za dugoročan profit

Posle pandemije korona virusa potražnja za održivim proizvodima i uslugama koji transparento podržavaju i ulažu u razvoj i bezbednost zajednice i zaštitu životne sredine neprestano raste. Iako postoji zloupotreba ovog trenda („greenwashing“), dugoročno se ističu kompanije i brendovi koji iskreno rade na održivosti svojih usluga i proizvoda.

Istraživanja pokazuju da ESG lideri dugoročno:

  • ostvaruju veći obim prihoda,
  • imaju manje troškove poslovanja,
  • veću profitabilnost,
  • bolje su pozicionirani na tržištu kapitala, i
  • imaju kompetativnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Zaključak: U modernom poslovnom svetu više nije pitanje da li će kompanije uspostaviti proces ESG izveštavanja, već kada će to uraditi?

Pravo vreme da se počne sa ESG izveštavanjem je sada!

 

background

PKF pruža podršku svim klijentima u ovoj kompleksnoj oblasti.

Ukoliko imate bilo kakvih neodoumica ili vam je potrebna naša ekspertska podrška.

Konsultantsko odeljenje PKF Beograd
background
Image

Postavi pitanje PKF timu

avatar
Poštovani, u svakom momentu nas možete kontaktirati na broj telefona 011 3018 445 ili poslati email na office@pkf.rs. Ukoliko Vam trebaju hitni odgovori, izaberite jednu od usluga u nastavku.